Dieta na redukcję

Czym jest dieta na redukcję?

Dieta na redukcję, nazywana także dietą „na rzeźbę”, pozwala na stopniowe gubienie tkanki tłuszczowej i odsłanianie mięśni zbudowanych w trakcie długotrwałego treningu siłowego. Nie jest to bynajmniej zwykła dieta odchudzająca, ponieważ opracowując swój jadłospis na redukcji, należy zwrócić uwagę nie tylko na zmniejszenie spożycia kalorii, ale również na manipulowanie składnikami odżywczymi w taki sposób, by nie spalić mięśni, wypracowanych przecież z tak dużym poświęceniem. Dieta na redukcję powinna zostać zatem przeprowadzona według określonego planu, który pozwoli na uzyskanie jak najlepszych efektów.

Jak zacząć?

Na samym początku należy ustalić, w sposób jak najbardziej dokładny, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Wbrew pozorom nie jest to trudne, wystarczy znaleźć w internecie automatyczny kalkulator, który, uwzględniając takie czynniki jak płeć, wiek i poziom aktywności fizycznej, pokaże konkretną wartość. Dieta na redukcję może zostać ułożona, kiedy już zostanie poznana ta konkretna wartość. Komponując posiłki w czasie odchudzania, trzeba starać się ułożyć je w taki sposób, by dzienne spożycie kalorii było niższe od zapotrzebowania o jakieś 200-400 kalorii. W zależności od tego, jak duży jest deficyt kaloryczny, można tracić na wadze od 0,5 do nawet 2kg. Najlepiej jest jednak, jeżeli nie chudnie się więcej niż 1 kilograma tygodniowo. Dlaczego? Jeżeli traci się na wadze szybciej, jest duże prawdopodobieństwo, że znika nie tylko tłuszcz, ale również masa mięśniowa, a to akurat nie jest zbyt pożądane, szczególnie u kulturystów. Należy pamiętać również o tym, że narzucanie sobie zbyt dużego rygoru wbrew pozorom również może wywołać negatywne efekty – każdy organizm jest inny, czasami trudno więc przewidzieć reakcje własnego ciała. Spożywając jednak zbyt małą ilość pożywienia, z całą pewnością można wywołać negatywne konsekwencje nie tylko dla swojej sylwetki, ale także dla ogólnego stanu zdrowia.

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej – co najlepiej jeść?

Bardzo trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, z całą pewnością nie ma jednej dobrej recepty.

  1. Dieta na redukcję powinna być ułożona z uwzględnieniem indywidualnych preferencji osoby, która będzie jej przestrzegać.
  2. Należy zawrzeć w niej jak najbardziej różnorodne składniki, tak, by zbyt szybko nie stała się monotonna, a tym samym nudna i bardzo trudna do przestrzegania.
  3. Trzeba również pamiętać o tym, by dieta na redukcję zapewniała jak najwięcej witamin i różnych składników odżywczych.

Leave a Reply