Właściwości syropu z cebuli
Syrop z cebuli większość osób kojarzy ze wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy to babcia bądź ciotka przygotowywała ten preparat na kaszel bądź przeziębienie. Choć mogłoby się wydawać, że ten domowy sposób leczenia nie przynosi żadnych wymiernych efektów i opiera się tylko na staroświeckim zabobonie, w rzeczywistości naukowcom udało się udowodnić, że picie syropu z cebuli może mieć rzeczywiście bardzo zbawienny wpływ na zdrowie. Naturalne metody kuracji często sprawdzają się dużo lepiej niż połykanie dziesiątek chemicznych tabletek, które wcale nie pomagają w pozbyciu się kaszlu czy chrypy. Syrop z cebuli nadaje się idealnie zarówno do wyeliminowania kaszlu suchego, jak i mokrego. Z jednej strony, nawilża on śluzówkę, z drugiej zaś wspomaga utrudnione w czasie choroby odkrztuszanie. Oprócz tego warto wspomnieć, że cebula jest warzywem niezwykle bogatym w różne witaminy, picie syropu cebulowego można potraktować również jako działanie profilaktyczne, mające na celu wzmocnienie odporności organizmu i zapobiegnięcie chorobom, które mogłyby się rozwinąć w przyszłości. Nic dziwnego, że kiedy tylko za oknem pojawia się pierwszy śnieg, a temperatury spadają poniżej zera, w sklepach spożywczych i warzywniakach sprzedawcy zauważają znaczący wzrost zainteresowania kupnem cebuli. Jak widać, Polacy wciąż bardzo chętnie korzystają z ekologicznych, naturalnych, tradycyjnych metod kuracji.
Jak przyrządzić syrop z cebuli?
Przygotowanie syropu z cebuli jest nie tylko bardzo proste, ale również tanie, co zapewne jest kluczowym czynnikiem dla wielu osób, które nie posiadają zbyt dużego budżetu na zakup leków. Aby przyrządzić syrop z cebuli, trzeba wykonać tylko kilka łatwych kroków. Oto i one:
- Należy udać się do sklepu i zakupić cebulę (ilość – w zależności od potrzeb) oraz cukier (1 kg).
- Cebulę należy dokładnie umyć, by pozbyć się wszelkiego rodzaju bakterii i drobnoustrojów, a następnie obrać. Aby uniknąć cieknących z oczu łez, można założyć okulary, choć niektórzy twierdzą, że ten sposób wcale nie pomaga.
- Obraną już cebulę należy następnie posiekać lub pokroić w paski i wrzucić do litrowego słoika bądź innego wysokiego naczynia.
- Do słoika (opcjonalnie – innego naczynia) wypełnionego kawałkami cebuli, należy wsypać cukier. Proporcje mogą zostać dobrane indywidualnie, jednak zalecana ilość cukru na jedną cebulę, to jedna, maksymalnie dwie łyżeczki.
- Po wykonaniu powyższych działań należy przykryć słoik czystą ściereczką bądź szklanym spodkiem i poczekać, aż cebula wypuści sok. Po kilku godzinach syrop z cebuli powinien być już zdatny do spożycia. Można go od razu pić.