Poznaj właściwości syropy z cebuli!

Właściwości syropu z cebuli

Syrop z cebuli większość osób kojarzy ze wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy to babcia bądź ciotka przygotowywała ten preparat na kaszel bądź przeziębienie. Choć mogłoby się wydawać, że ten domowy sposób leczenia nie przynosi żadnych wymiernych efektów i opiera się tylko na staroświeckim zabobonie, w rzeczywistości naukowcom udało się udowodnić, że picie syropu z cebuli może mieć rzeczywiście bardzo zbawienny wpływ na zdrowie. Naturalne metody kuracji często sprawdzają się dużo lepiej niż połykanie dziesiątek chemicznych tabletek, które wcale nie pomagają w pozbyciu się kaszlu czy chrypy. Syrop z cebuli nadaje się idealnie zarówno do wyeliminowania kaszlu suchego, jak i mokrego. Z jednej strony, nawilża on śluzówkę, z drugiej zaś wspomaga utrudnione w czasie choroby odkrztuszanie. Oprócz tego warto wspomnieć, że cebula jest warzywem niezwykle bogatym w różne witaminy, picie syropu cebulowego można potraktować również jako działanie profilaktyczne, mające na celu wzmocnienie odporności organizmu i zapobiegnięcie chorobom, które mogłyby się rozwinąć w przyszłości. Nic dziwnego, że kiedy tylko za oknem pojawia się pierwszy śnieg, a temperatury spadają poniżej zera, w sklepach spożywczych i warzywniakach sprzedawcy zauważają znaczący wzrost zainteresowania kupnem cebuli. Jak widać, Polacy wciąż bardzo chętnie korzystają z ekologicznych, naturalnych, tradycyjnych metod kuracji.

Jak przyrządzić syrop z cebuli?

Przygotowanie syropu z cebuli jest nie tylko bardzo proste, ale również tanie, co zapewne jest kluczowym czynnikiem dla wielu osób, które nie posiadają zbyt dużego budżetu na zakup leków. Aby przyrządzić syrop z cebuli, trzeba wykonać tylko kilka łatwych kroków. Oto i one:

  1. Należy udać się do sklepu i zakupić cebulę (ilość – w zależności od potrzeb) oraz cukier (1 kg).
  2. Cebulę należy dokładnie umyć, by pozbyć się wszelkiego rodzaju bakterii i drobnoustrojów, a następnie obrać. Aby uniknąć cieknących z oczu łez, można założyć okulary, choć niektórzy twierdzą, że ten sposób wcale nie pomaga.
  3. Obraną już cebulę należy następnie posiekać lub pokroić w paski i wrzucić do litrowego słoika bądź innego wysokiego naczynia.
  4. Do słoika (opcjonalnie – innego naczynia) wypełnionego kawałkami cebuli, należy wsypać cukier. Proporcje mogą zostać dobrane indywidualnie, jednak zalecana ilość cukru na jedną cebulę, to jedna, maksymalnie dwie łyżeczki.
  5. Po wykonaniu powyższych działań należy przykryć słoik czystą ściereczką bądź szklanym spodkiem i poczekać, aż cebula wypuści sok. Po kilku godzinach syrop z cebuli powinien być już zdatny do spożycia. Można go od razu pić.

Leave a Reply