Poznaj cudowne właściwości szpinaku!

Szpinak – dla kogo?

Większości osób szpinak nie kojarzy się zbyt dobrze. Ta sytuacja może wynikać głównie z obrazu wykreowanego przez telewizję – we wszystkich kreskówkach dla dzieci szpinak jest bowiem zawsze przedstawiany jako znienawidzona przez bohaterów potrawa, którą spożywa się za karę. Wcale nie musi tak być! Szpinak znajduje zastosowanie przy przygotowaniu różnych dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Z całą pewnością można więc stwierdzić, że każdy znajdzie jakąś formę wykorzystania szpinaku, która mu odpowiada.

Dlaczego warto jeść szpinak?

Nie jest tajemnicą, że liście szpinaku posiadają szereg bardzo cennych właściwości leczniczych, dlatego też warto włączyć to warzywo liściaste do swojej tygodniowej diety. Jakie dokładnie zalety płyną z jego spożywania? Przede wszystkim należy zaznaczyć, że szpinak skutecznie zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, tak rozpowszechnionych w dwudziestym pierwszym wieku. Oprócz tego, liście szpinaku zawierają substancje wpływające w bardzo korzystny sposób na układ krwionośny. Dzięki temu można uniknąć wielu niebezpiecznych chorób serca, takich jak chociażby miażdżyca. Witamina C, luteina, żelazo czy beta-karoten zawarte w szpinaku pomagają w walce z anemią, a także wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz mają pozytywny wpływ na polepszenie samopoczucia. Jest to szczególnie istotne dla osób żyjących w permanentnym stresie – amerykańscy naukowcy dowiedli, że jedzenie szpinaku co najmniej raz w tygodniu pomaga w wyciszeniu się i zapomnieniu o problemach przeżywanych na przykład w pracy.

Jak jeść szpinak?

Niektórzy ludzie bardzo chcieliby skorzystać z leczniczych właściwości szpinaku, nie mają jednak zupełnie pomysłu na to, w jaki sposób włączyć to warzywo do swojej diety. Istnieje naprawdę całe mnóstwo potraw, w których jednym z mniejszych bądź większych składników są właśnie liście szpinaku. To naprawdę zaskakujące, jak bardzo różne połączenia smakowe idealnie komponują się z tym zielonym warzywem. W internecie można znaleźć wiele przepisów na dania ze szpinakiem w roli głównej. Liście szpinaku świetnie pasują na przykład jako dodatek do:

  1. Koktajlu bananowego – w połączeniu z mlekiem i bananem, które same w sobie są słodkie, smak szpinaku nieco zanika, jednakże cały koktajl nabiera interesującego, zielonego koloru
  2. Naleśników – wytrawne naleśniki z serem feta i szpinakiem robią prawdziwą furorę na całym świecie
  3. Jajecznicy – klasyczna, znana przez wszystkich jajecznica może nabrać nie tylko nowego smaku, ale także koloru, jeżeli do jajek doda się szczyptę szpinaku.

Widać więc wyraźnie, że szpinak pasuje do naprawdę wielu, całkiem odmiennych, dań.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *