Jakie właściwości ma miód faceliowy?

Miód faceliowy zazwyczaj pozyskiwany jest z facelii błękitnej. Warto wiedzieć, iż uznawana jest ona w Polsce za najważniejszą roślinę miododajną. Miód faceliowy jest to rodzaj miodu kwiatowego. Charakteryzuje się on jasną barwą oraz bardzo silnym aromatem. Ponad to, posiada on specyficzny, kwaskowaty smak. Posiada on całą gamę zdrowotnych właściwości, dlatego jest on bardzo cenionym produktem w Polsce.

Miód faceliowy-właściwości

Miód faceliowy spośród pozostałych miodów, wyróżnia się unikalnym składem, z którego wynikają jego właściwości zdrowotne. Przede wszystkim, produkt ten obniża ciśnienie tętnicze, co jest bardzo dobrą informacją dla osób, posiadających wysokie ciśnienie. Dodatkowo, bardzo wzmacnia on odporność oraz zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych. Kolejnym jego atutem jest fakt, iż działa on antyseptycznie. Dzięki zawartości choliny, z powodzeniem chroni wątrobę. Warto włączyć ten miód do diety, gdyż wspiera on kurację przewlekłych chorób układu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka, a także problemy z woreczkiem żółciowym lub trzustką. Ponad to, produkt ten, zalecany jest alergikom, gdyż okazuje się on skuteczny w leczeniu astmy oskrzelowej. Dodatkowo, zawiera on takie minerały jak: magnez, kobalt oraz żelazo. Produkt ten, chroni serce oraz wpiera leczenie chorób układu krążenia. Miód faceliowy, wspaniale regeneruje organizm po intensywnym wysiłku zarówno fizycznym jak i umysłowym. Ponad to, warto wiedzieć, iż regularne spożywanie tego miodu, obniża toksyczne działanie używek, takich jak: alkohol, nikotyna czy kawa.

Wykorzystanie miodu faceliowego w kuchni oraz kosmetyce

Z pewnością wiele osób zastanawia się, jak można praktycznie wykorzystać w kuchni wyżej wymieniony produkt, jakim jest miód faceliowy. Otóż, okazuje się, iż ma on zastosowanie w każdej potrawie, która wymaga smaku słodkiego. Jest to zdrowa alternatywa dla białego cukru, który jak wiadomo, charakteryzuje się szkodliwym działaniem dla zdrowia człowieka. Miód faceliowy można wykorzystać w kuchni, jako:

słodzik do herbaty/napoju/soku/wody mineralnej

-dodatek do chleba

-składnik wypieków, na przykład ciasta lub innego deseru

-dodatek do owsianki

Warto dodać, iż miód ten, może mieć również zastosowanie w kosmetyce. Można użyć go do zrobienia domowej maseczki. Na oczyszczoną skórę twarzy, można nałożyć mieszankę miodu wraz z jakimś dodatkowym składnikiem, na przykład jogurtem naturalnym. Po czasie około 15 minut, należy zmyć miksturę. Maseczka ta, wspaniale nawilży skórę twarzy, doda jej blasku.

Leave a Reply