Właściwości i wartości odżywcze ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina należąca do rodziny roślin strączkowych, która stanowi nieodłączny element codziennej diety wielu Polaków. Ciecierzyca to jedno z lepszych źródeł białka, jednak warto wiedzieć o tym, iż zawiera również wiele innych cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Dlaczego jednak warto spożywać ciecierzycę?

Wartości odżywcze ciecierzycy

Ciecierzyca to skarbnica takich witamin i minerałów jak:

  • witaminy A, C, K, z grupy B
  • błonnik
  • potas, wapń, magnez, żelazo- fosfor, cynk

Źródło białka

Ciecierzyca to jedno z lepszych źródeł pełnowartościowego białka, dlatego też stanowi ona nieodłączny element codziennego menu osób, które przebywają na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Białko znajdujące się w ciecierzycy wykazuje dosyć dużą wartość odżywczą, ponieważ dostarcza organizmowi wszystkich tych aminokwasów, które nie są obecne w innych produktach zbożowych. Nie oznacza to oczywiście, iż może ono zastąpić białko zwierzęce, jednak stanowi świetne jego uzupełnienie.

Ciecierzyca wspomaga walkę z zaparciami

Zaparcia pojawiają się najczęściej u osób, które stosują dietę ubogą w błonnik pokarmowy, dlatego też w celu pozbycia się problemu warto sięgnąć po produkty, które w niego obfitują. Jednym z lepszych produktów jest właśnie ciecierzyca zawierająca frakcję nierozpuszczalnego błonnika, który dostając się do organizmu, wchłania wodę w jelitach, a także zwiększa objętość stolca. Dzięki temu proces wypróżniania zaczyna przebiegać prawidłowo, dlatego też osoby cierpiące na uporczywe zaparcia powinny włączyć do codziennej diety wspomnianą ciecierzycę.

Ciecierzyca a cukrzyca

Ciecierzyca z uwagi na fakt, iż ma dosyć niski indeks glikemiczny, to może być bez obaw spożywana przez osoby, które walczą z cukrzycą, ponieważ zawiera ona ten rodzaj błonnika, który pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi.

Ciecierzyca wspomaga proces odchudzania

Błonnik, który znajduje się w ciecierzycy, pomaga nie tylko usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii, ale dodatkowo pozostawia na wiele godzin uczucie sytości, dzięki czemu pomiędzy posiłkami nie dochodzi do podjadania. Warto również wiedzieć o tym, iż ciecierzyca nie jest wprawdzie niskokaloryczna, jednak może być bez obaw spożywana przez osoby, które przebywają na diecie odchudzającej. Liczne witaminy oraz minerały wspomagają proces utraty tkanki tłuszczowej, dzięki czemu zbędne kilogramy zaczynają powoli znikać.

Leave a Reply