Płatki jaglane na śniadanie

Śniadanie nie musi być nudne! Codzienne kanapki czy jajecznice można zastąpić zdrowym połączeniem ulubionych składników, a podstawę stanowić będą płatki jaglane. Powstają ze zgniecionych ziaren prosa i podobnie jak kasza jaglana, są źródłem wielu witamin z grupy B oraz innych potrzebnych mikro i makro-elementów. To dostateczny powód, aby sięgać po nie coraz częściej! 

Jaglanka na śniadanie

Płatki jaglane idealnie nadają się, aby zastąpić klasyczną owsiankę. Wystarczy zalać płatki mlekiem lub wodą i chwilę podgotować. Inne składniki są dowolne, jednak ciekawym przepisem jest jaglanka kokosowa. Oto lista potrzebnych produktów:

  • płatki jaglane
  • mleko kokosowe
  • wiórki kokosowe
  • dowolne orzechy
  • banany
  • pół szklanki wody
  • opcjonalnie cukier lub inny słodzik

Płatki zalewamy mlekiem kokosowym i wodą i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kruszymy orzechy i razem z wiórkami dodajemy do gotujących się płatków. Na koniec gotowania dodajemy pokrojone banany  i jaglanka kokosowa jest gotowa!

Alternatywną wersją jest jaglanka czekoladowa. Wystarczy zmieszać:

  • płatki jaglane
  • mleko
  • kakao lub gorzka czekolada
  • wybrane owoce
  • orzechy

Tak naprawdę wszystko się nada: rozmaite owoce, orzechy, bakalie, sezam czy słonecznik. Dla tych, którzy lubią wszelkiego rodzaju placuszki na słodko, płatki jaglane mogą stanowić podstawę do takiego posiłku. Ciekawym pomysłem są placuszki z płatków jaglanych z jabłkiem i rodzynkami. Wówczas płatki jaglane łączymy  jajkiem i odrobiną jogurtu. Można dodać szczyptę sody lub proszku do pieczenia. Do powstałej masy dodajemy rodzynki i pokrojone na małe kawałki jabłka. W razie potrzeby, całość wzbogacić można cukrem lub innym słodzikiem, na przykład stewią. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej na oleju kokosowym. Gdy zarumienią się, obracamy na drugą stronę. Gotowe placki można również posmarować domowym kremem, na przykład pastą daktylową z kakao.

Inne zastosowanie płatków jaglanych

Tak naprawdę płatki jaglane nadają się nie tylko na pożywne śniadanie. Przede wszystkim swobodnie można robić z nich zdrowe ciasteczka, na przykład mieszając z innymi płatkami lub wybranymi mąkami. Doskonale sprawdzają się także jako zdrowa panierka do mięs czy ryb. Można je również dodawać do naleśników czy innych ciast. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zastosować je jako dodatek do obiadu, zamiast kaszy, ryżu czy ziemniaków.

Płatki jaglane dają więc nieskończoną ilość możliwości, jeśli chodzi o połączenia z różnymi innymi składnikami. Warto je mieć w swojej kuchni, gdyż da się z nich wyczarować pyszny posiłek, nawet wtedy, gdy lodówka pozornie świeci pustkami.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *