Pielmieni – skąd pochodzą i jak je przyrządzić?

Polacy mają swoje pierogi. Podajemy je z mięsem, serem, kapustą, grzybami, owocami czy mięsem. Kuchnia rosyjska jest natomiast znana z pielmieni – czyli małych pierożków z surowym farszem mięsnym. Wywodzą się one dokładnie z terenów Syberii, gdzie każda szanująca się pani domu posiada własny, sekretny przepis na pielmieni, który przekazuje się z matki na córkę.

Pielmieni – historia

Pielmieni na terenach Rosji były znane już od kilku tysięcy lat. Kobiety robiły je mężom przed polowaniem lub innymi dalekimi i długimi wyprawami. Aby pierożki były świeże do farszu dodawano lód, a same pielmieni mrożono. Mężczyźni podczas polowań podgrzewali je w ognisku lub odgrzewali w osolonej wodzie. Nazwa pielmieni to z języka rosyjskiego „chlebowe ucho” – małe pierożki swoim kształtem naprawdę przypominają ucho.

Z pielmieniami jest związana pewna stara rosyjska opowieść. Któregoś dnia na targu dwóch kupców postanowiło założyć się o to, który z nich jest w stanie zjeść więcej pielmieni. Szli równo łeb w łeb, do pewnego momentu. W końcu jeden z nich nie wytrzymał i poddał się. Niestety chwilę po tym, jak wstał od stołu, upadł na podłogę i zmarł z przejedzenia. Jego przeciwnik niedługo cieszył się swoją wygraną, gdyż już kilka minut później również padł trupem.

Pielmieni – wartości odżywcze

Głównym źródłem witamin i substancji odżywczych w pielmieniach jest mięsny farsz. Zazwyczaj składają się na niego wołowina i wieprzowina, czasem dodaje się również baraninę lub jagnięcinę. W związku z tym pielmieni są dobrym źródłem substancji takich jak:

  • białko
  • witamina A
  • witamina E
  • witamina z grupy B
  • cynk
  • potas
  • żelazo

Warto zaznaczyć, że pielmieni są dość kaloryczne, w 100g znajdziemy ok. 150 kalorii, a 1 pierożek to mniej więcej 40g.

Pielmieni – jak je podawać?

Charakterystyczną cechą pielmieni jest tryskający po rozgryzieniu pierożka bulion. Sposobów na podanie pielmieni jest naprawdę wiele. Najbardziej popularne jest serwowanie ich ze śmietaną. Często podaje się je także w wywarze wołowym z odrobiną masła. W niektórych zakątkach Rosji pielmieni polewa się octem i serwuje się z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz musztardy.

Pierwotnie do przyrządzenia ciasta gospodynie używały jedynie mąki i wody. Obecnie można znaleźć przepisy z dodatkiem jajka, soli, mleka, jogurtu czy oleju – krótko mówiąc, ile przepisów tylko możliwości. Również farsz uległ pewnym przekształceniom na przełomie wieków. Początkowo dodawano do niego zmieloną surową wołowinę, wołowinę oraz tłuszcz z nerek. Obecnie można znaleźć warianty z dodatkiem surowej cebuli, czosnku, wody oraz bulionu.

Zmianie uległ nawet sam sposób przygotowania potrawy. tradycyjne pielmieni wycinano za pomocą kieliszków. Obecnie można znaleźć specjalne maszynki do wycinania i sklejania pierożków. W niektórych supermarketach można dostać nawet mrożone, gotowe do podgrzania pielmieni.

Przepis na pielmieni syberyjskie

Składniki na ciasto: 250g mąki, 125ml wody, szczypta soli, łyżka oleju

Składniki na farsz: 450dag zmielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 średnia cebula, sól, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki bulionu.

Do podania: śmietana, bulion wołowy i masło lub musztarda, ocet i pieprz.

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę, wodę, sól i olej, wyrabiając gładkie ciasto. Odkładamy je na godzinę do lodówki. Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy bulion i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich cienko wałkujemy. Kieliszkiem wykrawamy krążki, na każdym z nich układamy odrobinę farszu i zamykamy pierożka, tworząc kształt ucha.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *