Zatrucie salmonellą – objawy, leczenie, zapobieganie

Co pewien czas dochodzi do masowych zakażeń salmonellą, która jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Salmonella przedostaje się do organizmu człowieka zazwyczaj poprzez zanieczyszczone artykuły spożywcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Można się nią zarazić także poprzez styczność z zainfekowanymi zwierzętami bądź ludźmi.

Objawy zarażenia salmonellą

Objawy zarażenia tą bakterią ujawniają się po okresie inkubacji, który wynosi najczęściej 12-36 godzin. Najczęściej można do nich zaliczyć:

  • wysoką gorączkę,
  • ból brzucha,
  • biegunkę,
  • wymioty,
  • nudności,
  • ból głowy.

W wielu przypadkach objawy są dość łagodne, infekcja sama ustępuje po kilku dobach, a chory nawet nie zdaje sobie sprawy, że przyczyną jego problemów była salmonella. Cięższe objawy występują zazwyczaj u dzieci, osób starszych oraz osób z obniżoną odpornością.

Leczenie zatrucia salmonellą

Leczenie tego zatrucia w dużej mierze zależy od stopnia jego zaawansowania.

Dieta i właściwe nawadnianie organizmu

W przypadku łagodnej postaci zatrucia leczenie polega na właściwym nawadnianiu organizmu oraz odpowiedniej diecie. Przeważnie dostatecznie wystarczająca jest kilkudniowa dieta, przyjmowanie węgla leczniczego albo Smecty. Jeżeli nie dojdzie do ustąpienia objawów po 2-3 dobach, to może być konieczne antybiotyk.

Antybiotyki

Jeżeli dojdzie do ostrego zatrucia pokarmowego wywołanego przez salmonellę, to wówczas niezbędne jest leczenie szpitalne, w którym wykorzystuje się odpowiednie antybiotyki. Należy zauważyć, ze brak prawidłowego leczenia może doprowadzić do groźnych powikłań, takich jak:

  • zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej,
  • objawy toksyczne,
  • sepsa, której inna nazwa to posocznica.

Zapobieganie zainfekowaniu przez salmonellę

Ograniczenie ryzyka zarażenia się salmonellą zapewnia:

  • Przechowywanie w lodówce surowego mięsa, ryb, drobiu i jaj z dala od produktów, które są gotowe do spożycia.
  • Nie jedzenie dobrze schłodzonych kremów lub lodów, a przede wszystkim tych produktów, które były rozmrożone i zostały ponownie zamrożone.
  • Nie zamrażanie pokarmów po ich rozmrożeniu.
  • Nie jedzenie potraw niedogotowanych lub niedopieczonych. Należy zauważyć, że działanie wysokich temperatur przyczynia się do niszczenia drobnoustrojów.
  • Parzenie wrzątkiem przez około 10 sekund skorupek jaj przed umieszczeniem ich w lodówce.
  • Unikanie tatara i pozostałych potraw, które są przyrządzane z surowego mięsa.
  • Każdorazowe mycie rąk po skorzystaniu toalety, a także przed przyszykowaniem posiłków.
  • Nie kupowanie mięsa, którego pochodzenie jest niepewne.

Leave a Reply